Vervangende mantelzorg?
Sylvie: ‘Ik word gebeld door mantelzorger Joost. Zijn vader heeft onlangs een Wlz-indicatie gehad en hij vraagt of ik wil meekijken hoe de zorg thuis georganiseerd kan worden. Zijn vader wil graag thuis blijven wonen, zolang het kan. Er is al thuiszorg en de huishoudelijke hulp kwam altijd via de gemeente. Dit zou hij graag aanvullen met informele hulp.
Joost heeft gehoord van betaalde vervangende mantelzorg. Zijn vader heeft iemand nodig die hem met de kleine huishoudelijke dingetjes helpt, begeleidt en een kopje koffie met hem drinkt. ‘Sinds mijn moeder overleden is, vindt hij dat kopje koffie niks meer aan’, zegt Joost. Maar met wat hulp, broodnodige beweging en wat kleine boodschapjes door de week, zal het zijn vader helpen zijn zelfstandigheid te behouden.
Vervangende mantelzorg zou net die dingen kunnen doen waar Joost doordeweeks geen tijd voor heeft omdat hij moet werken. Er moet immers brood op de plank komen! Daarbij geeft vervangende mantelzorg verlichting van zijn verantwoordelijkheid, ook buiten werktijd. De mantelzorg voor zijn vader gaat immers 24/7 door. Het laat je niet los.
Samen inventariseren we de hulp die er is: hoe vaak komt de thuiszorg? Wat zijn hun werkzaamheden? Hoe vaak komt de huishoudelijke hulp? Want deze zorg, die eerder voor rekening van de zorgverzekering en de gemeente kwamen, moet nu betaald worden uit het zorgbudget van de Wlz. De indicatie bepaalt de hoogte van het zorgbudget.
De prijzen voor de verschillende soorten hulp liggen vast en we rekenen het om naar de kosten per jaar. Zo weten we wat er overblijft binnen de indicatie om vervangende mantelzorg in te huren. Joost is opgelucht, er is voldoende om ten minste één keer per week een paar uur vervangende mantelzorg in te zetten.’